Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید محمود رضا آقامیری در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز درباره فعالیت‌های ستاد مرکزی مقابله با کرونای دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با توجه به توانمندی‌های دانشگاه، عزم مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاه حل مسئله به حل مسائل فعلی جامعه با موضوع کرونا معطوف شد. در این راستا، دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران با تشکیل ستاد مرکزی مقابله با کرونا برنامه هایی را در کمک به حل مسئله کرونا در کشور تدوین کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خدمات رسانی مستقیم در پذیرش بیماران در بیمارستان‌های دانشگاه آزاد اسلامی همچون فرهیختگان، بوعلی و امیرالمومنین، راه اندازی آزمایشگاه مجهز برای بررسی و شناسایی مولکولی ویروس کرونا، راه اندازی مرکز مستقل مشاوره روانشناختی تلفنی به هموطنان، آماده سازی فضای مناسب برای قرنطینه در برخی از واحد ها با هماهنگی ستاد مرکزی کرونای استان تهران، ارائه خدمات پزشکی از راه دور به جامعه، از جمله برنامه ها و فعالیتهای این ستاد است.
رئیس ستاد مرکزی مقابله با کرونای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در ادامه تصریح کرد: در مرکز مستقل مشاوره روانشناختی ستاد مرکزی استان تهران ۳۰ متخصص روانشناس حضور دارند. بیماری کرونا متاسفانه برای برخی از خانواده ها پیامد های روانی را به دنبال دارد و متخصصان ما در این مرکز آماده پاسخگویی به خانواده های عزیز در این زمینه هستند . بسیاری از سوالات مردم توسط متخصصان این مجموعه قابل پاسخگویی است و مقداری از التهاب جامعه به این وسیله کاسته می‌شود.

آقامیری در ادامه گفت: از دیگر فعالیت‌های مجموعه ستاد مرکزی مقابله با کرونا در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران که وظیفه خدمت رسانی به عنوان مشاوره پزشکی از راه دور را دارد، کمیته تله‌مدیسین در مجتمع صفائیه ابوالفتوح رازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر ری است ، در آنجا اتاقی برای این طرح اختصاص داده شد و پزشک متخصص به همراه دستیار مجرب در آنجا مستقر است.

وی با بیان این که افراد بومی و محلی می‌توانند به این مجموعه مراجعه کرده و معاینه شوند، اضافه کرد: افراد پس از مراجعه و دریافت توصیه‌های پزشکی، در این مرکز با هدف آگاهی بخشی درباره کرونا راهنمایی شده و به سوالات آن‌ها پاسخ داده می‌شود. در صورتی که احتمال داده شود فرد مراجعه کننده به بیماری کرونا مبتلا است، در مرکز تله مدیسین، فرد مشکوک به کرونا، توسط یک کامپیوتر و دوربین، به پزشک متخصصی که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران مشخص شده است، مرتبط می‌شود.
آقامیری ادامه داد: به عبارتی فرد بیمار با پزشک متخصص بصورت تصویری ارتباط برقرار می‌کند و پزشک متخصص پس از پرسیدن سوالاتی که از بیمار مطرح می‌کند، برای بیمار پرونده الکترونیکی پزشکی تشکیل داده و موارد را ثبت می‌کند. در ادامه برای شخص نسخه‌ای تجویز شده و پزشک متخصص نقطه‌ نظرات خود را به فرد مشکوک به بیماری کرونا اعلام می‌کند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران با تاکید بر اینکه این طرح چند مزیت دارد، اظهار کرد: در این طرح از مراجعه مردم به بیمارستان‌ها جلوگیری می‌شود؛ چرا که حضور مردم در مراکز درمانی باعث شیوع آلودگی خواهد شد و دومین مزیت، جلوگیری از حرکت‌ها و رفت‌ و‌ آمدهای غیر‌ضروری در سطح شهر است. راه‌اندازی این مجموعه عزمی عمومی برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا را نشان می‌دهد.
آقامیری با تاکید بر این که راه اندازی این مجموعه حرکتی جهادی است، گفت: افراد متوجه می‌شوند در موقعیت‌های بحرانی می‌توانند در حد توان خود ایثار کنند و این مدلی مناسب در راستای توسعه همکاری‌های بیشتر با ایثار، جهاد، فرهنگ گذشت و جوانمردی خواهد بود.

انتهای پیام/

341 / 167 سید محمود آقا میری رئیس دانشگاه آزاد استان تهران ستاد مرکزی مقابله با کرونا تله مدیسین

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: رئیس دانشگاه آزاد استان تهران ستاد مرکزی مقابله با کرونا تله مدیسین دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران ستاد مرکزی مقابله با کرونا راه اندازی پزشک متخصص تله مدیسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۳۷۵۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش میانگین زمان رسیدگی به پرونده‌های کمیسیون پزشکی زنجان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ بهرامی با اشاره به اهمیت رسیدگی به موقع به پرونده‌های کمیسیون پزشکی گفت : متوسط زمان رسیدگی به پرونده‌های کمیسیون پزشکی استان در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۰ روز بود.

این مسوول همچنین از جمله اقدامات انجام شده برای کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها را استفاده از سیستم‌های الکترونیکی اعلام کرد و گفت: ثبت‌نام و نوبت‌دهی به‌صورت الکترونیکی انجام، و کلیه مدارک و مستندات به‌صورت الکترونیکی تبادل می‌شود.

وی افزود: برگزاری جلسات کمیسیون به‌صورت منظم از آیتم‌های تاثیرگذار در روند رسیدگی به پرونده هاست که در این راستا تمامی جلسات به‌طور منظم و با حضور همه اعضا برگزار می‌شود.

رئیس اداره کمیسیون‌های پزشکی مدیریت درمان تامین اجتماعی استان زنجان با بیان اینکه بررسی پرونده‌ها با کاهش تشریفات اداری به حداقل رسیده است، از بیمه‌شدگان و کارفرمایان خواست، در صورت نیاز به طرح درخواست در کمیسیون پزشکی از طریق سامانه‌های الکترونیکی و یا مراجعه به کارگزاری تامین اجتماعی اقدام کنند.

دیگر خبرها

  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه
  • تشکیل ۱۰ پرونده برای واحد صنفی متخلف در زاهدان
  • دانشگاه آزاد خمینی‌شهر سهم بسزایی در تربیت روانشناس دارد
  • کاهش میانگین زمان رسیدگی به پرونده‌های کمیسیون پزشکی زنجان
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه | امروز پاتوق معتادان متجاهر در تهران نداریم
  • مرحله دوم واگذاری اختیارات از ستاد به صف در دانشگاه تهران آغاز شد
  • راه‌اندازی یک واحد صنعتی در دانشگاه آزاد شاهرود/ ۵۰ دانشجو در فاز نخست شاغل می‌شوند
  • راه‌اندازی یک واحد صنعتی در دانشگاه آزاد شاهرود/ اشتغال ۵۰ دانشجو در فاز نخست
  • دانشکده هوش مصنوعی در دانشگاه آزاد تبریز راه‌اندازی می‌شود
  • تشکیل هیات امنای واحد برای ستادهای توسعه فناوری‌های اولویت‌دار